Στουρνάρας: Επιτακτική η εφαρμογή μέτρων ύψους τριών δισ.

Την ανάγκη να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά, εντός του 2012, προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχεια η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά το σημερινό συμβούλιο Εκοφίν.
Όπως είπε ο υπουργός, οι εταίροι μας εμφανίστηκαν ανελαστικοί σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευτεί να πάρει η χώρας μας φέτος, και ως εκ τούτου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ, που αφορούν μέτρα του Μαρτίου.
Κάποια από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ή είναι σε εξέλιξη όπως:
Μείωση επιχορήγησης ΕΟΠΠΥ: 500 εκατ €
Περικοπή ΠΔΕ : 400 εκατ €
Περικοπή κύριων & επικουρικών συντάξεων: 386 εκατ €
Περιορισμός φαρμακευτικής δαπάνης: 576 εκατ €
Μείωση συντάξεων δημοσίου : 66 εκατ €
Εκλογικές δαπάνες : 70 εκατ €
Μείωση εφημεριών γιατρών ΕΣΥ : 53 εκατ €
Επιδόματα πολυτέκνων : 43 εκατ €
Μείωση δαπανών Υπουργείου Άμυνας : 400 εκατ €
Υπάρχουν όμως και μέτρα τα οποία ουσιαστικά έχουν «παγώσει» όπως:
Αποκρατικοποιήσεις : 3 δισ. ευρω
Μείωση 15% λειτουργικών δαπανών των Υπουργείων : 200 εκατ €
Μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια : 205 εκατ €
Αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων
Κατάργηση ή συγχώνευση φορέων και οργανισμών
Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε στους ομολόγους του ότι η έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της τρόικας, με αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. Για τον λόγο αυτό, δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012, σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σε ότι αφορά στο θέμα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ.Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν το έθεσε επίσημα στο Eurogroup, αλλά όταν έρθει η ώρα θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι – όπως τόνισε – δίκαιο, καθώς είμαστε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης.
Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, από την πλευρά των εταίρων δεν υπάρχει καμία δέσμευση για επιμήκυνση, ωστόσο όπως είπε στις ιδιαίτερες συζητήσεις δέχονται, ότι πρέπει να δοθεί μια παράταση για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Όπως σημείωσε οι εταίροι δύσκολα θα αποδεχτούν το αίτημα, γιατί για την επιμήκυνση θα χρειαστεί να ληφθεί απόφαση από τα Κοινοβούλια, αλλά και γιατί θα πρέπει να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση
Για την επιμήκυνση αναμένεται η έκθεση της τρόικας για το κόστος της επέκτασης και τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του χρέους.
Μεγάλη συζήτηση έγινε στο Eurogroup και για την ικανοποίηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας ως το Σεπτέμβριο καθώς δεν αποταμιεύτηκε η δόση του Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα αναζητείται ενδιάμεση λύση, με πρώτη μέριμνα του Υπουργείου Οικονομικών να είναι η εξασφάλιση ενός ποσού μέχρι την εξασφάλιση της επόμενης δόσης (31 δισ. ευρώ μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση).
Τέλος ο κ. Στουρνάρας σημείωσε την ανάγκη των αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας ότι όσο πιο πολλές γίνουν τόσο λιγότερη λιτότητα θα χρειάζεται.
Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, δήλωσε ότι μετά τις εκλογές, είχαμε μια επανεισροή των καταθέσεων που είχαν χάσει οι τράπεζες και εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα επιστρέψουν και οι υπόλοιπες καταθέσεις.
Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ.Προβόπουλος τόνισε ακόμη ότι τώρα πρέπει να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ σημείωσε ότι στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, διαπίστωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Συνεπής ως προς τις απόψεις του, ο κ. Στουρνάρας δεν διεκδίκησε κανένα άλλο δρόμο, πέραν της πιστής εφαρμογής του μνημονίου, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για οριστικό τέλος στις πλάνες και τα ψέματα γύρω από την υποτιθέμενη επαναδιαπραγμάτευση για το μνημόνιο, έκαναν λόγο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.
Η λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ που θα έφερνε ανακούφιση στο λαό από τα μνημόνιο αποκαλύπτεται ότι ήταν από την αρχή μια απάτη, τονίζει το ΚΚΕ.

http://www.ert.gr/ellada/item/16985-Stoyrnaras-Epitaktikh-h-efarmogh-metrwn-ypsoys-triwn-dis

GD Star Rating
loading...

5 thoughts on “Στουρνάρας: Επιτακτική η εφαρμογή μέτρων ύψους τριών δισ.”

 1. Σοκ και δέος στο ΥΠΟΙΚ από την κατάρρευση του ΦΠΑ

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  “Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας που θα μπει στο δημόσιο ταμείο τον Ιούλιο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το εύρος της μαύρης τρύπας του φετινού προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση η πορεία των εισπράξεων του ΦΠΑ δεν είναι απλώς απογοητευτική, είναι καταστροφική και επιδεινώνεται όσο περνούν οι μήνες με γεωμετρική πρόοδο”.

  Οι παραπάνω εκτιμήσεις και διαπιστώσεις γίνονται από έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν με μεγάλη απογοήτευση την πορεία σταδιακής κατάρρευσης βασικών πυλώνων των κρατικών εσόδων λόγω της επίδρασης της ύφεσης στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού.

  Η ανάλυσή τους είναι ενδιαφέρουσα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες:

  – ο Ιούλιος είναι ο δεύτερος μήνας μέσα στο 2012 που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποδίδουν ΦΠΑ στο δημόσιο. Πρόκειται για το ΦΠΑ που αφορά στις συναλλαγές τους για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, δηλαδή για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα αναμένεται συνέχιση και επιτάχυνση της πορείας κατάρρευσης των εσόδων από τον ΦΠΑ.

  – τον Απρίλιο, που αποδόθηκε ΦΠΑ για πρώτη φορά εντός του 2012 από τους μικρομεσαίους, τα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο ήταν μειωμένα κατά 13,4%. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2011 είχε αποδοθεί συνολικός ΦΠΑ 1,643 δισ. ευρώ, ενώ φέτος τον Απρίλιο αποδόθηκαν 1,422 δισ. ευρώ, δηλαδή 221 εκατ. ευρώ λιγότερα. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της πτώσης ας σημειωθεί ότι από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που έχει συμφωνηθεί προεκλογικά με την τρόικα προβλέπεται ετήσια μείωση δημοσίας δαπάνης κατά 200 εκατ. ευρώ.

  – η μείωση των εσόδων του ΦΠΑ τον Ιούλιο αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς η επιταχυνόμενη ύφεση της οικονομίας λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού από τους φόρους κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους εισπράχθηκε από ΦΠΑ το ποσό των 7,56 δισ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν εισπραχθεί 8,529 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση – σοκ ύψους 1 δισ. ευρώ η οποία δείχνει και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

  – στο σύνολο του έτους η μείωση των εσόδων από το ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ.

  http://www.capital.gr/tax/News_tax.asp?id=1553719

  GD Star Rating
  loading...
 2. Μετά από αυτές τις δύο ειδήσεις,

  για πότε υπολογίζεται να έχουμε ξανά εκλογές ! ? !

  GD Star Rating
  loading...
 3. Περί Στουρνάρα, το ανάγνωσμα.

  Ωστόσο, πρόβλημα για αρκετούς (μεταξύ αυτών και για εμάς…), που γεννά εύλογα ερωτήματα, είναι η… χαώδης απόκλιση προβλέψεων – στόχων από έναν φορέα του οποίου μέχρι τελευταία (και για σειρά ετών) την ουσιαστική ευθύνη είχε ο Γιάννης Στουρνάρας.

  ……..

  σ.σ.: Η θέση μου για τον νέο υπουργό Οικονομικών ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους γνωστή και καταγεγραμμένη πρόσφατα και στη στήλη. Ωστόσο, και η απόκλιση είναι… χαώδης και η ανάγκη (τουλάχιστον ηθική) μιας απάντησης-εξήγησης από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΙΟΒΕ επιβεβλημένη. Περιμένουμε μία αιτιολόγηση, Γιάννη Στουρνάρα

  Απόσπασμα απο το:
  http://www.euro2day.gr/ekivolos/1/233/Ekivolos.aspx

  GD Star Rating
  loading...

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Clef two-factor authentication