Ο Ρακιντζής, η διαφθορά και το… "πριόνισμα"

Τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς αλλά και τις περιπτώσεις όπου οι υπόλογοι υπάλληλοι πέφτουν «στα μαλακά» στηλιτεύει για μία ακόμη χρονιά ο Λ. Ρακιντζής από τη θέση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης.

Από την ετήσια έκθεσή του για το 2011 αλιεύσαμε ενδεικτικά τα εξής:

Υπάλληλος του ΕΟΤ, που περνούσε αβέρτα εικονικά τιμολόγια -χωρίς δικαιοδοσία υπογραφής- και πληρωνόταν,

απαλλάχθηκε από το Πειθαρχικό!

Γιατρός του ΓΝΑ με ψεύτικες εισαγωγές ασθενών και πλαστογραφημένες εξετάσεις είχε δεχτεί… έγγραφη επίπληξη.

Υπάλληλος του ΟΑΕΔ είχε βγάλει επιδόματα ανεργίας και άλλα οικογενειακά επιδόματα στην αδελφή της και στον άντρα της, χωρίς να τα δικαιούνται.

Υπάλληλος ΔΟΥ, προϊσταμένη τμήματος εσόδων, έδωσε φορολογική ενημερότητα στο μνηστήρα της, που δεν είχε υποβάλει ποτέ δήλωση ΦΠΑ ούτε δήλωση εισοδήματος, ενώ είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές 178.863 ευρώ! Επιπλέον, έβγαλε ενημερότητα στον αδελφό της, που δεν είχε επίσης υποβάλει δηλώσεις και είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Χρησιμοποιούσε, δε, τον κωδικό πρόσβασης άλλης υπαλλήλου.

Υπάλληλος της ΥΠΑ, που είχε μεταταγεί από την Ολυμπιακή Αεροπορία, αρνήθηκε να αναλάβει καθήκοντα δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να διεκπεραιώσει ό,τι και να του ανατεθεί, αντιδρώντας επειδή δεν έγινε δεκτό αίτημά του για μετάθεση στο “Ελ. Βενιζέλος”. Απαλλάχθηκε από τα πειθαρχικά παραπτώματα από τη διοίκηση της ΥΠΑ.

Υπάλληλος δήμου χωρίς να έχει σχετική αρμοδιότητα εκπόνησε μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας και ορίστηκε επιβλέπων μηχανικός έναντι αμοιβής για οικοδομικές εργασίες σε οικοδομή εντός των ορίων του δήμου, αρμοδιότητας της πολεοδομικής υπηρεσίας, στην οποία ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος.

Μετά από όλα αυτά, όπως τονίζει στην έκθεση ο κ. Ρακιντζής, με τον Ν. 4057/2012 του αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες υποβολής ενστάσεων κατά αποφάσεων πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, δικαίωμα που θα έχουν πλέον μόνο οι υπουργοί, οι δήμαρχοι και οι διοικήσεις των φορέων…

Τον «πριόνισαν» κανονικά δηλαδή και μάλιστα… διά νόμου!

http://www.euro2day.gr/chameleon/139/articles/716876/ChameleonArticle.aspx

GD Star Rating
loading...

4 thoughts on “Ο Ρακιντζής, η διαφθορά και το… "πριόνισμα"”

 1. Αγάλι – αγάλι γίνεται, η αγγουρίδα μέλι.

  Ρακιντζής: «Σε καλό δρόμο η πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο»

  «Σε καλό δρόμο» βρίσκεται η πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο, δήλωσε σήμερα ο ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, που παρέδωσε την ετήσια έκθεσή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

  «Δεν μεγάλωσε η διαφθορά στο Δημόσιο, αλλά αποκαλύπτεται και, ενδεχομένως, τιμωρείται, καθώς αρχίζουν να λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Είμαστε σε καλό δρόμο», είπε ο κ. Ρακιντζής.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να μάθει για όσα δήλωσε ο κ. Ρακιντζής σχετικά με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του.

  «Γίνονται δύο βήματα μπρος και ένα πίσω. Μου αφαίρεσαν τις αρμοδιότητες να κάνω ενστάσεις στις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων με το επιχείρημα ότι τα νέα συμβούλια θα συγκροτηθούν από δικαστές».

  «Παράδοξο. Και τι κάνετε;» ρώτησε ο κ. Παπούλιας.

  «Το ζήτησα αλλά έχουν τόσα επείγοντα προβλήματα που δεν ασχολούνται με αυτά», απάντησε ο κ. Ρακιντζής.

  Η έκθεση του κ. Ρακιντζή

  Τα πρωτεία στην διαφθορά κατέχουν ο τομέας της Υγείας, οι εφορίες, οι πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την έκθεση του επιθεωρητή για το 2011.

  Ο κ. Ρακιντζής εξέτασε 1.403 υποθέσεις και παρέπεμψε στον εισαγγελέα 393.

  Mεταξύ άλλων, εξετάστηκαν 608 υποθέσεις διαφθορά στις εφορίες, 162 για κρούσματα στον τομέα της Υγείας, 122 υποθέσεις σε πολεοδομίες και 83 υποθέσεις σε ασφαλιστικά ταμεία.

  Αναφερόμενος στην έκθεσή του, ο κ. Ρακιντζής επέμεινε ιδιαίτερα στην αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου, που του αφαιρεί τη δυνατότητα να ασκεί ενστάσεις κατά αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων, καθώς όπως τόνισε, με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ατιμωρησία.

  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4749566

  GD Star Rating
  loading...

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Clef two-factor authentication