Το Πάσχα του καλοκαιριού.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μια Θεομητορική εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών, η οποία εορτάζεται στις 15 Αυγούστου, είναι μία από τις πιο άγιες μέρες και θρησκευτική εορτή στην Ελλάδα.
Η Παναγία θεωρείται ότι είναι “μητέρα” όλων όσων υποφέρουν, και προστάτιδα του έθνους μας.
Γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε πολλά μέρη της χώρας, ονομάζεται δε και «Πάσχα του καλοκαιριού». Είναι μια από τις επίσημες αργίες στην Ελλάδα.
Κατά την παράδοση, όταν η Παναγία πληροφορήθηκε άνωθεν τον επικείμενο θάνατό της, προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών, ετοιμάστηκε και ανέφερε το γεγονός στους Αποστόλους. Επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής. Μετά από τρεις μέρες ο τάφος ήταν άδειος. Η Παναγία ανελήφθη στους ουρανούς.
Οι Έλληνες επικαλούνται σε κάθε δύσκολη καθημερινή στιγμή τους την ΠΑΝΑΓΙΑ. Τα προσωνύμια της Μητέρας του ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ είναι πολλά και προέρχονται είτε από τον τρόπο της αγιογράφησής Της, είτε από το όνομα της περιοχής που έχει βρεθεί, είτε από την ιδιότητα που Της έχουν προσδώσει οι πιστοί.
Μερικά από τα προσωνύμια που αναφέρονται είναι: ΕΛΕΟΥΣΑ, ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ, ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑ, ΒΛΑΧΕΡΝΙΤΙΣΣΑ, ΟΔΗΓΗΤΡΑ, ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ, ΤΡΥΠΗΤΗ και ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ. Η μεγάλη γιορτή της ΠΑΝΑΓΙΑΣ και εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε πολλές περιοχές της ΕΛΛΑΔΑΣ, όπως στην ΤΗΝΟ, που οι πιστοί φτάνουν κατά χιλιάδες για να προσκυνήσουν, να ζητήσουν βοήθεια ή να εκπληρώσουν κάποιο τάμα στην Μητέρα του ΧΡΙΣΤΟΥ.
Επίσης τη γιορτάζει με πολλή χαρά ο Ορθόδοξος κόσμος σ’ όλη την οικουμένη.

Χιλιάδες Έλληνες προσκύνησαν την Κοίμηση της Θεοτόκου στον Καναδά
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/08/2012_456978

Ιδιαίτερη σημασία έχει για τους Πόντιους, η Μονή Παναγίας Σουμελά,
κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου, όπου για τρίτη συνεχή χρονιά,
τελέστηκε και φέτος πανηγυρική Θεία λειτουργία,
προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%A3%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AC

Ανάμεσα στα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα,
http://el.wikipedia.org/wiki/15_%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85
ξεχωρίζουμε αυτή του 1940
-” Άγνωστης εθνικότητας υποβρύχιο τορπιλλίζει το ελληνικό «ελαφρύ καταδρομικό» «Έλλη» έξω από το λιμάνι της Τήνου όπου και βυθίζεται. Την επομένη επιβεβαιώνονται οι αρχικές υποψίες περί ιταλικής ευθύνης.
Η Κυβέρνηση των Αθηνών ουδέν ανακοινώνει ”
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7_%CE%99_(%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C)

Βιβλιογραφία.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:rgnAceJc6VkJ:el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CF%85+15+%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85&cd=2&hl=el&ct=clnk

http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/filias_koimisi.html

http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000069405&tsz=0&autostart=0

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ 2011
http://www.youtube.com/watch?v=kqCrXY5xl64

ΕΛΛΗ Η ΔΡΑΧΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
http://oudeterapleustotita.blogspot.gr/2010/04/blog-post_02.html

http://www.youtube.com/watch?v=GozxAugFAQ0

GD Star Rating
loading...

1 thought on “Το Πάσχα του καλοκαιριού.”

 1. Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες σήμερα:
  Δέσποινα, Δέσπω, Δεσποίνου, Δεσποινιώ, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω, Πιπίνα, Ελώνα, Ελλώνα, Ελόνα, Θεοτόκης, Θεοτοκία, Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια, Κρίστι, Κρύστα, Λεμονιά, Μαρία (για παντρεμένες γυναίκες), Μάριος, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαριέττα, Μαρούσα, Μάρσια, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μιρέλλα, Μυρελλα, Μιρέιγ, Μιρέϊγ, Μιρεϊγ, Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Πανίκος, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα, Πάνη, Τότα, Τούλα, Πρέσβεια, Πρεσβεία, Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά, Γεσθημανή, Ιεσθημανή, Γεθσημανή, Μαρινίκη, Καθολική, Ηλιοστάλακτη http://www.eortologio.gr

  Χρόνια Πολλά και για το Ελληνικό Έθνος.

  Αμήν.

  GD Star Rating
  loading...

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Clef two-factor authentication